Geïnteresseerd geraakt in een functie als financieel specialist bij de Rijksoverheid?

Dan is solliciteren de volgende stap. Dat gaat nu, vanwege de coronamaatregelen, anders dan anders. Normaal zijn de sollicitatiegesprekken zoveel mogelijk persoonlijk met een fysieke ontmoeting tussen kandidaten, vacaturehouders, hr-adviseurs en/of recruiters. Nu bieden wij voornamelijk digitale alternatieven. Om je op weg te helpen hier alvast wat tips voor videosolliciteren.

Profielfoto Maru
Ik ben Maru, jouw talent sourcing consultant bij de Rijksoverheid. Heb je interesse in de mogelijkheden om aan de slag te gaan in het vakgebied financieel specialist? Ik houd je op de hoogte van trends en evenementen.

Hardware en software

De basis voor videobellen: een laptop, tablet of smartphone. En natuurlijk een softwaretool zoals WebEx, Zoom, Facetime. Vraag altijd na welke tool (van de vele) bij jouw gesprek wordt gebruikt.

Ontspannen en binnen je comfortzone

Zorg dat je ontspannen en zoveel mogelijk binnen je comfortzone het gesprek in gaat. Vraag wie er bij het gesprek aanwezig zijn, of je de videobeltool vantevoren kunt testen en wat de afspraken zijn als de techniek hapert. 

Niet storen a.u.b

Hoe zorg je voor een ongestoord gesprek? Door onder andere een rustige omgeving, een goede netwerkkabel of wifi. Maar ook een rustige achtergrond qua beeld en geluid.

Een optimaal sollicitatiegesprek

Maak oogcontact, kijk in de lens. Herhaal de vraag voordat je antwoord geeft en stel zelf vooral veel vragen. Neem je tijd en antwoord zoals je het anders ook zou doen. 

Succesvol videosollicteren

Meer tips en een uitgebreide checklist voor videosollicitatiegesprekken.