Ellen Bien begon na haar studie bedrijfseconomie bij het ministerie van Financiën. Na diverse stappen werkt ze nu als hoofddirecteur Financiën en Control bij het ministerie van Defensie en geeft ze leiding aan 720 collega’s.

Geld doelmatig en doeltreffend besteden

‘Werken voor de Rijksoverheid is werken voor Nederland. Zo zie ik het echt. Of je nu met zorg, onderwijs of defensie bezig bent: je dient het publieke belang. Dat is impact voor mij, dat je bijdraagt aan iets wezenlijks. Bij Defensie bijvoorbeeld draag ik eraan bij dat we in vrede en veiligheid kunnen leven. Dat maatschappelijke doel is voor mij belangrijk. We zijn aan de belastingbetaler verschuldigd dat we het geld doelmatig en doeltreffend besteden. Ik vind het belangrijk dat alle Nederlanders daarop kunnen vertrouwen.

'Of je nu met zorg, onderwijs of defensie bezig bent: je dient het publieke belang'

Ellen Bien bellend op het plein
Ellen Bien binnen aan een statafel in een Rijksgebouw

Werkdag

Mijn werkdagen als hoofddirecteur van Financiën en Control bij het ministerie van Defensie zijn enorm divers. Vanmorgen ging het over integriteit, een belangrijk onderwerp in dit vakgebied. Daarna had ik een gesprek met de accountant over onze jaarrekeningcontrole. Vervolgens pleegde ik wat telefoontjes, onder andere met de commandant van de landmacht. Gisteren had ik een overleg met de ministersstaf om alle actualiteiten door te nemen.

'Wat mijn werk als financieel specialist zo boeiend maakt? Het gaat om veel geld en ik mag me daarmee bemoeien'

Keuzes financieel managen

Defensie heeft een begroting van 12 miljard euro. Dat maakt een functie als financieel specialist zo boeiend: het gaat om veel geld. Je mag je overal mee bemoeien. De ene keer ben je bezig met arbeidsvoorwaarden, dan weer met een groot IT-project of een aanbesteding. Nu zijn we bezig met de vervanging van onderzeeboten, een enorm project. Maar wat mag dat kosten? Welke eisen stellen we eraan? Dat zijn leuke vraagstukken. Ook houden we ons bezig met de vraag: wat kost een wapensysteem over de hele levensduur? Alle keuzes moeten financieel worden gemanaged, als financieel specialist zit je dus altijd dicht bij het vuur.’