'Risico's moet je niet vermijden, maar nauwkeurig in kaart brengen'

Ed de Voogd buiten bij een kantoorgebouw

Maar liefst 43 jaar werkt hij al bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, in binnen- en buitenland. Ed de Voogd voelt zich er als een vis in het water. Nu leidt hij een project om de risicoparagraaf van projectaanvragen naar een hoger niveau te tillen. 

Ed de Voogd buiten voor een kantoorgebouw
'De bedoeling is niet dat we risico’s gaan vermijden. Het is juist goed dat Buitenlandse Zaken ook in risicovolle gebieden projecten uitvoert.'

Nieuw project

‘Ik werk als controller bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in de pool voor bijzondere opdrachten. Doel van mijn huidige opdracht is om de risicoparagraaf in beoordelingsmemoranda te verbeteren. Als wij een nieuw project willen starten in bijvoorbeeld Zambia of Burkina Faso, dan wordt het projectvoorstel omgezet in een intern beslisdocument. De risicoparagraaf maakt daar onderdeel van uit. De Algemene Rekenkamer en de Auditdienst Rijk gaven de opdracht om die risicoparagraaf goed onder de loep te nemen.

In kaart brengen

Als je een ontwikkelingsproject uitvoert in een risicovol gebied, is het van groot belang dat je alle risico’s én de mitigerende maatregelen goed in kaart brengt. Dat gebeurde onvoldoende. Nu hebben we het proces aangepast. Als de risicoparagraaf van een beoordelingsmemorandum wordt opgesteld, lopen wij die na op alle gestelde eisen. De bedoeling is overigens niet dat we risico’s gaan vermijden. Het is juist goed dat Buitenlandse Zaken projecten uitvoert, ook in risicovolle gebieden.

Nauwkeurige analyse

Er wordt weleens geroepen dat Buitenlandse Zaken het geld voor ontwikkelingssamenwerking maar over de balk smijt en dat corrupte regeringen ermee vandoor gaan. Met een kwalitatief goede risicoparagraaf laten we zien dat we vooraf een zeer nauwkeurige analyse maken van de context én het project zelf. Hoe is de administratie van het lokale bedrijf dat een irrigatiesysteem gaat aanleggen geregeld? Wie kan er bij het geld komen en wie legt verantwoording af aan wie? Natuurlijk loop je altijd risico’s in de samenwerking met ontwikkelingslanden. Maar we kunnen nu wel laten zien dat we er alles aan doen om belastinggeld op de juiste plek te laten landen.

Ed de Voogd buiten bij een kantoorgebouw
'De impact die wij maken is vooral voor mensen aan de onderkant van de samenleving. Dankzij bijvoorbeeld een irrigatieproject kan een heel dorp groenten verbouwen.'

Impact

Ik heb zelf op verschillende ambassades gewerkt, onder andere in Jemen en Zuid-Sudan. Veel landen besteden veel geld aan ontwikkelingssamenwerking. De impact die wij hiermee maken is vooral voor de mensen aan de onderkant van de samenleving, die bijvoorbeeld geen toegang hebben tot onderwijs of medische zorg. Dankzij een irrigatieproject kan een heel dorp groenten verbouwen. En als we wegen aanleggen, dan kunnen de dorpsbewoners die verbouwde groenten verderop op de markt verkopen. Ik vind het een voorrecht dat ik al 43 jaar mag bijdragen aan het werk van Buitenlandse Zaken.’

Ed werkt al 43 jaar voor het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zijn indrukwekkende loopbaan is hieronder mooi in beeld gebracht:

Loopbaan Ed de Voogd