De energie spat ervan af bij business controller Marjolein. Een verantwoordelijke baan bij het expertisecentrum Schenk- en Erfbelasting van de Belastingdienst combineert ze met een jong gezin én vrijwilligerswerk op de basisschool, het kinderdagverblijf en bij de personeelsvereniging. Hoe een werkweek eruit kan zien? Bekijk het hieronder.

Profielfoto Marjolein
Marjolein volgde na de havo de accountancy-opleiding aan de Hanzehogeschool. Daarna deed ze de master en postmaster accountancy aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2010 kwam ze in dienst van de Belastingdienst, waar ze begon aan het Traineeship Accountancy: een combinatie van werken, 1 dag universiteit en een interne fiscale opleiding op Nyenrode. Ze werkte lang als controleur en is sinds 2021 business controller.

Maandag

‘Vanaf 9 uur sta ik ‘aan’ voor collega’s. Maandagochtend staat in het teken van de weekcijfers van de week ervoor. Welke trends zie ik? Is er bijvoorbeeld een daling in de afhandeling van bezwaren en waardoor komt dat? Voor de teamleiders maak ik een weekrapportage, een soort quick-view van hoe we ervoor staan. Vervolgens staan er allerlei overleggen gepland. Ik heb bijvoorbeeld mijn vaste bijpraatmomenten met de portefeuillehouders erfbelasting en schenkbelasting. Zijn er knelpunten in de processen waar we aan kunnen werken? Als business controller ben ik spin-in-het-web en adviseur. Ik moet weten wat er speelt en heb dus de hele dag door contact. Dat sociale deel van mijn werk vind ik enorm leuk.’

Dinsdag

‘Ik ben elke werkdag om 6 uur uit de veren, dan start ik rustig op. Ik beantwoord wat mails en bepaal mijn agenda voor de rest van de dag. Als om 7 uur de kinderen wakker worden, gaan we aankleden en ontbijten. Vervolgens breng ik ze lopend naar school. Met een zittend beroep is dat dagelijkse wandelingetje heel fijn. Ik maak een praatje met de juf, klets met wat ouders op het plein. Ik ben graag betrokken bij de leefwereld van mijn kinderen en wil ze niet ‘zomaar’ op school afleveren. Om 9 uur ga ik aan de slag. Vandaag heb ik onder andere overleg met de afdeling datafundamenten en analytics. Zij ontwikkelen onze dashboards: overzichten voor het MT met alle cijfers van de bedrijfsvoering. Ik denk mee over hoe we die dashboards kunnen verrijken.’

 

Marjolein brengt de kinderen te voet naar school
'Met een zittend beroep is dat dagelijkse wandelingetje heel fijn'

Woensdag

‘Een paar keer per maand reis ik vanaf mijn woonplaats in Groningen naar kantoor Zwolle of Utrecht. Iedereen werkt hybride, daarom vind ik het belangrijk dat een kantoordag wel nut en noodzaak heeft. Als ik naar Utrecht ga, stap ik ’s ochtends om 6 uur de auto in met een thermobeker koffie en ben ik rond 9 uur op kantoor. Daar hebben we eerst een ontspannen inloop, de meeste collega’s hebben er een lange reis op zitten. Daarna start de werkdag met een volle agenda. We lunchen gezamenlijk en sluiten rond 16 uur het laatste overleg af. Heel mooi vind ik dat de directie dan een hapje en drankje verzorgt, voordat iedereen weer aan de terugreis begint. Om 6 uur ’s avonds schuif ik thuis aan bij het avondeten. Natuurlijk ben ik moe na zo’n dag, maar ik haal ook enorm veel informatie op en geniet van de gezelligheid.’

Marjolein stapt met kop koffie in de auto onderweg naar de Belastindienst
'Als ik naar Utrecht ga, stap ik ’s ochtends om 6 uur de auto in met een thermobeker koffie en ben ik rond 9 uur op kantoor.'

Donderdag

‘Elke dag ben ik bezig met de analyse van knelpunten binnen onze processen, het schrijven van verbetervoorstellen en rapportages. Ik zorg ervoor dat de organisatie in control is en blijft. Mijn werk reikt dan ook veel verder dan cijfers alleen. Zo ben ik bijvoorbeeld in gesprek met de werkverdelers. Hoe kunnen ze nog beter hun werk doen? Door ze toegang te verlenen tot een bepaald dashboard, kunnen ze de aangiften nu nog beter verdelen. Als het lekker weer is, klap ik mijn laptop om 16 uur dicht, haal ik de kinderen op en gaan we naar de speeltuin. Meestal doe ik ’s avonds nog wat voor werk als de kinderen slapen. Om 21.30 uur stop ik er echt mee en kijk ik nog een serie. Soms lig ik er pas middernacht in, maar gelukkig kan ik toe met weinig slaap.’
 

Marjolein schrijft de planning op haar digibord thuis
'Ik zorg ervoor dat de organisatie in control is en blijft.'

Vrijdag

‘Op vrijdag heb ik ouderschapsverlof. Tegen collega’s zeg ik altijd: als je geluk hebt, neem ik de telefoon op en anders niet. Zo eens in de 6 weken vergader ik ’s avonds voor de oudercommissie van het kinderdagverblijf of de oudervereniging van de basisschool. Ik heb graag een vinger in de pap! Dan is het fijn om bij de Rijksoverheid te werken. Mijn leidinggevende vindt het prima dat ik meehelp bij het paasontbijt op school, men weet dat ik deze uren weer compenseer. Die flexibiliteit en ruimte bij de Rijksoverheid vind ik uniek. Ook ben ik voorzitter van de personeelsvereniging van de Belastingdienst Groningen. Ik houd ervan mensen met leuke activiteiten bij elkaar te brengen en voor gezelligheid te zorgen. Soms hoor ik weleens: al dat vrijwilligerswerk, dat kost toch veel te veel tijd? Maar het geeft me juist energie! Mijn leven is in balans. Dat ik een geweldige baan, een gezin en vrijwilligerswerk op zo’n ontspannen manier mag combineren, geeft me een heel compleet gevoel.’

Een werkweek van Marjolein

Week