Oussama Bekkaoui werkt als senior financieel auditor bij de Auditdienst Rijk (ADR). De ADR is de onafhankelijke interne auditor van de Rijksoverheid en de Audit Autoriteit in Nederland voor de Europese commissie.

Stage en afstuderen

‘Sinds oktober 2020 werk ik bij de Auditdienst Rijk, de interne, onafhankelijke accountant van de Rijksoverheid die de financiën van alle rijksonderdelen controleert. Tijdens mijn hbo-opleiding heb ik kennisgemaakt met de ADR door middel van een meewerkstage. Vervolgens heb ik ook mijn afstudeerscriptie hier geschreven en dat beviel mij heel goed.

'Ik controleer onder andere de uitvoering van het kindgebonden budget en de zorgtoeslag'

Misstanden helpen oplossen

Als senior financieel auditor krijg je een of meerdere controle-objecten toegewezen. Een van mijn klanten is het ministerie van Financiën Toeslagen, waar ik de uitvoering van het kindgebonden budget en de zorgtoeslag controleer. Zoals bekend speelt er veel bij de Belastingdienst. Dit maakt het werk soms confronterend. Met dit werk voel ik de impact, want ik kan bijdragen aan betere processen en de problemen helpen oplossen. Het is mijn missie om een klant te helpen bij de vraag: hoe kunnen we het belastinggeld efficiënter besteden?’

Teamwerk

Naast mijn werkzaamheden bij de Belastingdienst, ben ik ook onderdeel van de controleteams van de RVO.nl (Rijksdienst van Ondernemend Nederland) en DICTU (Dienst ICT Uitvoering). Een team bestaat meestal uit medewerkers die uitvoerende werkzaamheden doen, een of meerdere senior auditors zoals ik en een projectleider die eindverantwoordelijk is. Vaak is dit een registeraccountant, die ook tekenend accountant is.

Door het hele land

Ik vind het leuk dat je bij de ADR voor de hele Rijksoverheid werkt en dus op verschillende plekken komt. Dan werk ik in Apeldoorn, dan weer in Utrecht of Den Haag. Voor mijn opleiding tot registeraccountant moest ik ook enkele overige assurancewerkzaamheden doen. Ik heb bij verschillende penitentiaire inrichtingen van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) meegeholpen in de controle van de omzetverantwoording. Dat vond ik ook heel leerzaam.

Verschillende fasen

Auditing kent verschillende fasen. In de planningsfase staat het identificeren van risico’s centraal. Ook wordt dan de controle-aanpak bepaald. Om een efficiëntieslag te maken tijdens de jaarrekeningcontrole voeren wij ook een controle uit op de tussentijdse cijfers. Dit is de uitvoeringsfase. Tot slot controleren we het gehele object, dit is de fase van de jaarafsluiting. Wij controleren dan alle posten. De ene dag werk ik thuis aan een dossier en zit ik diep in de cijfers. Maar ik ben ook veel bij klanten om bepaalde posten te bespreken.

'Naast mijn werk heb ik 1 grote passie: voetbal'

Oussama Bekkaoui

Mix van jong en oud

Bij de ADR heb ik het enorm naar m’n zin. De afgelopen jaren zijn er veel jonge mensen bijgekomen, waardoor er een goede mix van jong en oud bestaat. We doen het echt samen, iedereen is behulpzaam en je kunt zo bij elkaar binnenlopen. We hebben daarnaast samen ook veel plezier, een paar maanden terug deden we als ADR bijvoorbeeld mee aan een voetbaltoernooi. Naast mijn werk heb ik éen grote passie: voetbal. Ik ben voetbaltrainer van de O18 van Excelsior Rotterdam en train een seniorenteam in de regio Den Haag.’

Klik op de groene button als je meer wilt lezen over hoe Oussama zijn werk bij de ADR combineert met het trainerschap.