Xander adviseert de Chief Information Officer (CIO) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) op financieel gebied. Hij is directiecontroller en houdt zich onder meer bezig met de digitale transformatie naar onder andere een datagedreven RVO.

400 applicaties

‘Het IV-domein is verantwoordelijk voor alle 400 applicaties die wij gebruiken om subsidieregelingen, garanties en kredietregelingen uit te voeren en de ondernemer van informatie te voorzien. Als financieel specialist ben ik dus dagelijks met ICT bezig, een boeiende combinatie. Als controller ben ik vooral bezig met de stip op de horizon: wat komt er op ons af en welke doelen stellen we onszelf? En welk financieel beleid past daar het beste bij?

Foto van Xander Sinnige buiten bij een haventje
'De digitale revolutie verandert ook ons uitvoeringsproces bij RVO'

Datagedreven

Het IV-domein is flink in ontwikkeling. We maken de beweging naar nieuwe technieken als Artificial Intelligence, blockchain, robotica en proces mining. Deze digitale revolutie verandert ook ons uitvoeringsproces bij RVO. Waar we voorheen voor elke regeling een nieuw formulier ontwierpen, gaan we nu steeds vaker datagedreven te werk. We verzamelen eerst data om te zien hoe een regeling de meeste impact kan hebben op de maatschappij.

Foto van Xander Sinnige
'Controles op subsidie-aanvragen landbouw doen we nu al via satellietbeelden'

Satellietbeelden

En als we echt gaan dromen, dan komen we in een aanvraagloos subsidiestelsel terecht. Dat zien we al een beetje in de landbouw gebeuren. Een boer krijgt op basis van wat hij op het land verbouwt wel of geen subsidie. In de ideale situatie is er geen aanvraag nodig, maar stellen we via satellietbeelden vast hoeveel grond hij heeft en wat hij verbouwt. De subsidie maken we vervolgens automatisch over naar zijn rekening. Nu al doen we onze controles op aanvragen via satellietbeelden. 
 

Controller

Als controller geef je inzicht en overzicht. Natuurlijk werken we daarvoor ook met traditionele instrumenten als begrotingen en jaarcycli. Maar ons vakgebied zal zich steeds meer toespitsen op datatoepassingen. In het verleden werkten we alleen met financiële bronnen, nu werk ik ook met data uit systemen van bijvoorbeeld onze ICT-leverancier. Door data slim te combineren, krijg je een veel rijker voortgangsbeeld. Daardoor wordt je advies als controller ook beter en je werk interessanter. 
 

'In financiële functies zijn ook mensen nodig met gevoel voor psychologie of sociologie'

Soft controls

Ik geloof dat ‘soft controls’, de mensgerichte beheersinstrumenten, steeds belangrijker worden in dit vakgebied. We kunnen een organisatie niet sturen op basis van alleen harde cijfers en algoritmen. Je hebt een krachtig tegenwicht nodig vanuit de zachtere, menselijke kant. Dat betekent ook dat er een ander type mens nodig is in financiële functies, met gevoel voor psychologie of sociologie. Eigenlijk moet ik zeggen dat ik bijna niet meer bezig ben met cijfers, maar wel met trends en voorspellingen. Dat vind ik een leuke observatie.'